Každý nadšený gurmán ocení grilované nebo uzené pokrmy. Přečtěte si průvodce mezi palivy, který vás inspiruje a pomůže zvolit dřevěné uhlí nebo brikety z mnoha druhů dřevin a jejich směsí. Správný výběr podle chuťových preferencí, způsobu přípravy a konkrétního druhu masa, sýru či zeleniny dovede váš kulinářský zážitek k dokonalosti.
Představujeme dřevěné uhlí
Dokonalým palivem pro grilování je dřevěné uhlí. Propůjčuje pokrmům neutrální kouřové aroma, které zvýrazní a vyzdvihne jejich chuť. Pochází z klasického dříví, které se procesem zvaným pyrolýza při vysoké teplotě a bez přístupu kyslíku přemění v uhlíky. Vyrábí se průmyslově ve velkém objemu.
Ale proces je tak jednoduchý, že si jej můžete zkusit i doma. Úsporu času samozřejmě zařídí nákup předem připravené pytlované suroviny. Jeho výhřevnost je méně předvídatelná.
Dřevěné brikety s mnoha variantami
Grilovací brikety nebo jejich speciální druhy z domácích nebo exotických dřev jsou určené jak na grilování, tak i na uzení. Dokáží dopřát jedinečný zážitek v rozdílných příchutích, a to jen na základě změny výběru paliva. Pokud o uzení chcete vědět víc, mohl by vás zajímat článek: Jaké použít dřevo na uzení.
Vznikají stlačením a zahřátím drcených pilin pocházejících z jediné dřeviny nebo směsi více variant. Pro jejich vznik se používá odkorněný a optimálně vysušený materiál s naprostou absencí lepidel či jiných chemikálií. Jsou tvarově stálé díky přirozenému pojivu lignin.
Zdroj: Freepik
Jaké jsou hlavní rozdíly dřevěné uhlí vs. brikety?
První odlišností je rychlost přípravy. Standardní dávka dřevěného uhlí hoří rychleji, doba dohoření se pohybuje do 1 hodiny. Hodí se na přímé grilování. Stlačené různé druhy dřev produkují teplo delší čas, pozvolně a za stabilní teploty.
Délka žhnutí je až 3 hodiny. Druhým rozdílem jsou příchutě. Na výběr máte klasickou chuť dřevěného uhlí nebo si můžete zvolit v případě briket čisté kouřové až těžké a intenzivní nebo exotické aroma, což se odvíjí od druhů dřevin či směsí.
Jsou na grilování lepší brikety nebo dřevěné uhlí?
Odpověď na tuto otázku není jednoznačná a záleží na tom, jak rychle chcete servírovat a jakou teplotu k přípravě pokrmů potřebujete. Nebo na zvolení neutrální či speciální vůně jídla. Stlačené dřevěné brikety poskytují vysokou variabilitu.
Hodí se pro potraviny, které připravujete delší časový úsek. Jsou to například červená masa. Pokud spěcháte a potřebujete připravit třeba pár kousků kuřecího, sýr nebo zeleninu, vyberte dřevěné uhlí. Vše je hotové do 30 minut.
Kdo je vítězem v souboji dřevěné uhlí vs. brikety v oblasti uzení?
V tomto případě jsou jednoznačnou volbou dřevěné brikety pro jejich dlouhou dobu žhnutí. Například dubové se pro intenzivní chuť hodí ke zvěřině. Bukové k douzení. Třešňové k drůbeži a vepřovému. Ořechové společně s Hickory k sýrům, hovězímu a jehněčímu. Kombinováním surovin lze dosáhnout naprosté originality, která strávníky příjemně překvapí.
Vyberete si dřevěné uhlí nebo brikety?
Volba se vždy odvíjí od chuťových preferencí. Dřevěné uhlí disponuje jedinou příchutí, hodí se pro rychlou přípravu a hlavně na přímou úpravu potravin. Dřevěné brikety jsou neuvěřitelné variabilní v dodávaných chutích. Kromě klasických, z domácích stromů, jsou k dostání i exotické dřeviny zpracované do různě velkých tvarů. Jsou perfektní na dlouhé grilování či uzení. Nezapomeňte sledovat optimální teplotu. Dobrou chuť!