Pečlivost výběru dřeva na grilování je zásadní. Jestli si chcete opravdu pochutnat a chcete, aby s jídlem byli spokojeni i ti, které pozvete. Nezdá se to, ale nevhodný výběr dokáže zkazit všem chuť, a co se k jednomu druhu masa hodí, nemusí k druhému ladit. V podstatě má každé dřevo jiné aroma. To se přenáší i na grilované maso. V našich končinách jsou velice oblíbená ovocná dřeva a celkově jsou vhodná tvrdá dřeva na grilování a rožnění.
Výška a intenzita plamenů u dřeva na grilování
Základním pravidlem při použití dřeva na grilování je udržovat jej do ruda žhnoucí. Přímé plameny by neměli zasáhnout maso, protože se v takové situaci tvoří rakovinotvorné látky ve zuhelnatělých částech. Ani není potřeba mluvit o nepříjemné chuti zčernalých míst a hrozících žaludečních potížích. Proto regulujte vzdálenost a výšku ohně u dřeva na grilování.
Dřevo na grilování musí být suché
Ať vyberete jakékoliv dřevo na grilování, musí být patřičně suché. Pokud zapálíte mokré, spotřebuje se většina energie na odpar vody a už nezbývá dostatek na vyvinutí dostatečného tepla a tvorbě uhlíků na zahřátí grilované potraviny. V lepším případě to prodlouží dobu potřebnou na odkrajování masa. V horším nedostanete ani vytouženou chuť nebo nedosáhnete dostatečného tepelného zpracování. Navíc kouřící dřevo na grilování způsobí nekomfortní prostředí kolem rožně.
Zdroj: Pexels
Jaké dřevo na grilování vybrat?
Nejvíce univerzálním tvrdým dřevem na grilování je buk. Je to dáno tím, že je chuťově neutrální a má jemné kouřové aroma. Dlouho žhne za stabilního vydávaného tepla. Podobně působí i habr. Pokud se ptáte, jaké dřevo na grilování selete je nejlepší, je to právě bukové dřevo. Vhodné je také na rožnění skopového či krůtího masa.
Dřevo na grilování z ovocných stromů
Pro milovníky zajímavých příchutí tu je švestka, která grilovanému pokrmu předá svou charakteristickou nasládlou a výraznou chuť. Také třešeň je velmi oblíbená. Když máte možnost využít poměrně raritní švestkové a třešňové dřevo na grilování selete, neváhejte některé z nich vyzkoušet.
Tipy ze světa dřeva na grilování
A přinášíme pár rad na závěr. Co se týče výběru dřeva na grilování, na zmiňované sele pro důkladnou tepelnou úpravu, použijte kvalitně vysušené bukové dřevo, které podpalujte zásadně bez chemických podpalovačů. S ovocnými dřevy se sladkými plody také nikdy neuděláte chybu. Vždy ze dřeva na grilování odstraňujte kůru, která jinak silně kouří a dokáže zkazit celý proces. Experimentujte a bavte se. Vždyť, jak se říká, “Sto lidí, sto chutí.”